Wellcome

وش اتکے

مقصد چے اے وبلاگ اشنت کے اشے ذریعه گون دگران تران و وتی فکر و
خیالان درشان کت بکنان





söndag 31 januari 2010

Brev till Carl Bild, Sveriges utriksminister

Hej!


Först och främst vill vi gratulera dig till posten som Sveriges ny utrikesminister. Med tanke på din bakgrund som fd statsminister, FN:s fredsmäklare på Balkan väcker förhoppningar hos oss balocher i Sverige och Iran att du tar upp den belochiska frågan i dina kontakter med dina kollegor runt i världen och särskilt med makthavarna i Iran.

Låt oss berätta lite om vilka vi är: vi balocher har flytt till Sverige efter mullornas makttagande och den politiska rörelsen, Balochistan Nationella Rörelse dvs BNM, som vi är aktiva i, bildades för trettio år sedan, men efter en kort tid fängslades dess grundare och frisläpptes i samband med revolutionen och en del miste livet kampen mot mullorna och några tog sig till flykt till andra länder bla Sverige.

BNM är en politiskt och sekulär organisation som tror på människans förmåga och vilja att lösa konflikter i politisk dialog samt samarbete. Vi i BNM tror på en politisk lösning på vår fråga men ibland händer det att man behöver en tredjeparts samverkan och den tredje parten kan ej vara någon annan än dig och därför vi vädjar till dig.

Låt oss också berätta om bakgrunden till konflikten: Balochistan är uppdelad mellan tre länder, det vill säga Pakistan, Iran och Afghanistan och dess uppdelning skedde i olika tidsperioder och i samband med förändringar i världspolitiken. Den första uppdelning skedde 1871 då den västra delen av landet fråntogs från moderlandet, men trots det fortsatte balocherna sitt oberoende fram till 1924.
Balochistan är en av världens rikaste delar och mest geografiskt strategiskt viktigt också men samtidigt den fattigaste delen av Iran, det är en paradox av en verklighet som balocherna är tvungna att leva med.

Som ovan har blivit påpekat att det är en historisk konflikt som pågår och det är en kamp mellan centralmakten som representerar en av landets nationer och den balochiska nationen som upplevt och upplever marginalisering, både ekonomiskt, politiskt och kulturellt samt att det är landet Balochistan och dess naturtillgångar som är intressanta för centralmakten och inte dess befolkning, historia och kultur.

Förtryck, förnedring och marginalisering löser ingen konflikt och banar inte heller väg mot ett harmoniskt band mellan olika nationer inom ramen för Iran och inte heller i ett annat land utan att den ger näring till extrema krafter. Dom krafter som är villiga att föra fram en fredlig lösning genom dialog förnekas och osynliggörs.

För att nå målet via en politisk lösning har vi tillsamman med andra nationaliteter i Iran dvs kurder, tuker, araber och turkmener bildat ett forum. Congress of nationalities for Federal Iran. Dessa nationaliteter tillsammans omfattar mer än 50% av Irans befolkning.


Mohammad Zainudini
e.post: mohammadzainudini@gmail.com

3 kommentarer:

  1. hej.

    jag vill fatta mig väldigt kort i syfte att kritisera dina fel inom ramen för dessa studier. Låt mig ge dig lite enkla råd som du kan ha med dig i bagaget. När du skriver en vetenskaplig rapport om "balochisk" historia, se även till att ange källkritik och refenser så att läsaren kan förstå din slutsats. Det finns således inga spår av empiriska studier, inte ens några teorier eller belägg i dina studier. Tydligen har du inte heller under systematiska förhållanden forskat utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt.

    Vad jag främst syftar eller vart jag vill komma är hur du kan förknippa Bander Abbas(gomron) med balochistan? Jag kommer själv ursprungligen från staden Bander Abbas i provinsen Hormozgan. Därför tar jag illa upp när separiater som du försöker förvränga(manipulera) vår historia i antydning om att separera oss från våra rötter. Läs historia, samt ta en titt på Bander abbas utifrån historiska, språkvetenskapliga och socialantropologiska förhållanden. språket vi talar utgör en större gren av iranska språk i relation till sydvästliga (persid) gruppen, som farsi, lori osv. Balochi tillhör den nordvästra grenen av iranska språk dit tillhör även kurdiska, mazandarani, taleshi, zazaki och gilani etc. banderi språket å andra sidan har även klassificierats som en dialekt av "lariska språk" - ett språk som talas i dem södra delarna av provinsen Fars. Enligt många forskare härstammar vårt språk direkt från medel-persiskan(pahlavi).

    utifrån ett historiskt perspektiv har Bandar Abbas hetat Persis(parsawa) vilket betyder (persernas rike) på gammalpersiska. persis (Bander Abbas) hörde samt till provinsen Carmania(kerman) som i sin tur var ett större rike i perserriket för mer än 2600 år sedan!

    Balochernas historiska och geografiska position länkade till den gamla staten "Gedrosien/Makran" som inte alls täckte någon portion av bander abbas eller ens provinsen Hormozgan. Därför tycker jag att du ska sluta med att inkludera bander Abbas som en del av er propaganda. Vi är iranier och INGA SEPARISTER!

    Vill du ha historiska källor? Det kan jag bidra till om du har intresse för det.

    Mvh, Amir

    SvaraRadera
  2. jag vill fatta mig väldigt kort i syfte att kritisera dina fel inom ramen för dessa studier. Låt mig ge dig lite enkla råd som du kan ha med dig i bagaget. När du skriver en vetenskaplig rapport om "balochisk" historia, se även till att ange källkritik och refenser så att läsaren kan förstå din slutsats. Det finns således inga spår av empiriska studier, inte ens några teorier eller belägg i dina studier. Tydligen har du inte heller under systematiska förhållanden forskat utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt.  Vad jag främst syftar eller vart jag vill komma är hur du kan förknippa Bander Abbas(gomron) med balochistan? Jag kommer själv ursprungligen från staden Bander Abbas i provinsen Hormozgan. Därför tar jag illa upp när separiater som du försöker förvränga(manipulera) vår historia i antydning om att separera oss från våra rötter. Läs historia, samt ta en titt på Bander abbas utifrån historiska, språkvetenskapliga och socialantropologiska förhållanden. språket vi talar utgör en större gren av iranska språk i relation till sydvästliga (persid) gruppen, som farsi, lori osv. Balochi tillhör den nordvästra grenen av iranska språk dit tillhör även kurdiska, mazandarani, taleshi, zazaki och gilani etc. banderi språket å andra sidan har även klassificierats som en dialekt av "lariska språk" - ett språk som talas i dem södra delarna av provinsen Fars. Enligt många forskare härstammar vårt språk direkt från medel-persiskan(pahlavi).  utifrån ett historiskt perspektiv har Bandar Abbas hetat Persis(parsawa) vilket betyder (persernas rike) på gammalpersiska. persis (Bander Abbas) hörde samt till provinsen Carmania(kerman) som i sin tur var ett större rike i perserriket för mer än 2600 år sedan!  Balochernas historiska och geografiska position länkade till den gamla staten "Gedrosien/Makran" som inte alls täckte någon portion av bander abbas eller ens provinsen Hormozgan. Därför tycker jag att du ska sluta med att inkludera bander Abbas som en del av er propaganda. Vi är iranier och INGA SEPARISTER! Vill du ha historiska källor? Det kan jag bidra till om du har intresse för det.

    SvaraRadera
  3. Bandar Abbas = Gomron = Persis\Parsawa = Persian empire = IRANIC CULTURES.

    Att säga "Balochistan sträcker sig från Bander Abbas till Karachi" är en paradox. i förhistorisk mening är historikerna inte bekanta med termen "baloch" och "balochistan".

    SvaraRadera